15 Haziran 2016 Çarşamba


                                                             MEDİNE DÖNEMİ

MEDİNE MESCİDİ NEBEVİ ile ilgili görsel sonucuResulullah'ın 622 tarihinde Mekke'den Medine'ye hicret etmesiyle Mekke dönemi bitmiş ve İslami tebliğ açısından yepyeni bir dönem başlamıştır.Hicret İslam ve dünya tarihinin en önemli olaylarından biridir.Hz Ömer hicreti İslami takvimin başlangıcı olarak kabul etmiştir.
   Resülullah Medine'ye yerleşince ilk iş olarak bütün Müslümanları bir araya toplayarak. Birlik ve beraberliği sağlayacak Mescidi Nebevi'nin İnşaatına başladı.
Mescidi Nebevi Şu amaçlarla alakalı kullanılıyordu.
1-Günlük İbadet yeriydi
2- İlmi çalışmaların merkeziydi.
3-Askeri kararların alındığı yerdi.
4-Yabancı elçiler burada kabul edilirdi.
5- Önemli konularda Müslümanların istişare merkeziydi.
Mescidi Nebevinin hemen bitişiğinde Resulullah'ın (s.a.v) oturacağı odalar ile Suffa denilen,kimsesiz ve bekar olup,kendilerini ilmi çalışmalara veren Müslümanların kaldığı hurma dallarıyla örtülmüş bir gölgelik yapılmıştır.

Ensar ile Mühacir arasında kardeşlik ilan edilmiştir,buna Mu'ahaat kardeşleştirme denir.Mekke'de bütün ekonomik varlıklarını bırakıp Medine'ye gelen Muhacirlere maddi ve manevi destek sağlanılmış,Medineli Müslümanların ilmi konularda Muhacir kardeşlerinden istifade ederek  hızlı bir şekilde gelişmesi temin edilmiştir.
Medine'nin güvenliğinin sağlanılmasına büyük önem verilmiş bu amaçla Medine'nin etrafında yaşayan müşrik ve Yahudilerle çeşitli anlaşmalar imzalanmıştır.Ancak ileride Yahudiler bu anlaşmayı bozmuşlardır.
Rasulullah Medine'de nispeten kontrolü eline geçirdikten sonra Mekke müşriklerini ticari ve ekonomik olarak yıpratmak için çevreye çeşitli Seriye ler göndermiş ve kendisi de bazı gazvelere katılmıştır.
Resulullah'ın (s.a.v yaptığı bu seriyye ve gazveler neticesinde İslam devleti Medine'de iyice yerleşmiş  ve kendisini çevrede yaşamakta olan herkese kabul ettirmiştir.İlk dönem seriyye ler ve gazveler savunmaya yönelikti. Bu dönemdeki en önemli savunma savaşı hendek savaşıydı.Hendek savaşından sonra Müslümanlar hücuma geçmiş ve kısa bir süre içerinde İslam bütün Arabistan'a hakim olmuştu.

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder