4 Haziran 2016 Cumartesi

FİL VAKASI


                                                     FİL VAKASI 
     Habeşistan kırallığı'nın Yemen valisi Ebrehe, Hıristiyanlığı Arabistan'da yaymak ve Arapları Kâbe ziyaretinden vazgeçirmek için, san'a da muhteşem bir kilise yaptırmıştı.
     Ancak Araplardan bu kiliseye ilgi gösteren olmadı ve kinane Kabilesi'nden bir Arap,bir gece gizlice kilise içine pisledi.
 
   Ebrehe bunu bahane ederek büyük bir ordu ile kabe'yi yıkmak üzere Mekke üzerine yürüdü. Ebrehe amacına ulaşamadı.Kabe'yi yıkmak üzere hücuma geçileceği sırada, Ebrehe'nin her seferinde beraberinde bulundurduğu Mahmut adlı büyük fil ile diğer filler her türlü çabaya rağmen,diz çöküp oldukları yerde kaldılar;Kabe cihetine yürümediler.
 
Bu esnada gök yüzünde beliren sürü sürü kuşlar,ağızlarında ve pençelerinde taşıdıkları küçük taşları kabe'ye hücuma hazırlanan askerlerin üzerine bıraktılar.

    Ebrehenin büyük ordusu bir anda perişan oldu.Büyük bir kısmı orada telef oldu. Kaçıp kurtulabilen askerlerin bir kısmı ile Ebrehe San'a'ya döndü ise de yakalandığı hastalıktan kurtulamayarak çok geçmeden öldü.

     Ordunun önünde yürüyen Filler sebebiyle tarihte bu hadiseye Fil Vak'ası , bu olayın meydana  geldiği seneye de ''Fil yılı denilmiştir. Efendimiz Fil vakasından 52 gün sonra dünyaya gelmiştir.

 

 

 

 

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder