BEDİR MUHAREBESİ

Bedir Muharebesi

Hicretin 2.senesi,17 Ramazan,Cuma (Miladi:13 Mart 624)

     Hicretin 2. yılında, kureyşliler  büyük bir kervan hazırlayıp Ebu Süfyan'ın idaresinde Suriye'ye göndermişlerdi. Bu kervan kureyş tarafından gönderilen en büyük kervanlardan biriydi.
     Hz Peygamber kervanın geçtiğini haber alınca sahabeleri topladı.Kervandaki malların çokluğunu,buna karşılık muafız sayısının azlığını anlatarak bu kervanı Mekke'ye dönerken uğrayacağı bedirde ele geçirebileceklerini söyledi.Hem ensar, hem de muhacirler bu sefere katılacaklarını bildirdiler.
    
     17 Ramazan 2/14 Mart 624 Cuma sabahı erken saatler de her iki  ordu bedir'e doğru yola çıktı.İslam ordusu kuyulara müşriklerden önce ulaştı.Sahabeden Hubab b. Munzir düşmana en yakın kuyunun yanına yerleşilmesi ve diğer kuyuların kapatılması tavsiyesinde bulundu. 


     Hz Peygamber bu tavsiyeyi uygun buldu ve Hubab'ın işaret ettiği kuyunun çevresine yerleştiler.
Hz Peygamber düşman ordusu geldikten sonra Hz Ömer aracılığıyla savaş yapılmaması teklifinde bulundu.Müşrikler bu teklifi kabul etmediler.

     Arap geleneğine göre savaş mübareze teke tek vuruşma şeklinde başlayacaktı.Fakat,müşrikleri heyecana getirmek için ortaya atılan  Amir bin Hadremi harp usulüne muhalefet ederek mücahitlere doğru bir ok attı.Ok muhacir Müslümanlardan Mihca 'hazretlerine isabet etti ve orada İslam ordusu ilk şehidini verdi.


Teke tek vuruşmalardan sonra başlayan savaş İslam ordusunun kesin zaferiyle sonuçlandı.
Müslümanların bu savaştan  zaferle ayrılması, İslamiyet'in yayılmasında çok büyük katkı sağlamıştır. 

     Hz Muhammed savaşın kızıştığı anlarda dahi,daha önce yapmış olduğu duanın aynı ile Allah'a yalvarmaktan geri durmuyordu.

 "Ey Allah'ım  bana vaad ettiğin yardımını lütfet!
Allah'ım! Bu bir avuç mücahit helak olursa,yeryüzünde sana ibadet edecek kimse kalmaz.Efendimizin yürekten yakarması ve Müslümanların gönülden çarpışması neticesinde Allah'ın yardımı gelmişti.
Allah üç bin melekle Müslümanları takviye ederken,müşriklerin gözüne korku salmıştı.Dahası,efendimiz ne zaman ellerine küçücük çakıl ve taş tanecikleri alarak müşriklere savursa,o taşlar müşrikleri vurup yıkan mermilere dönüşüyordu. Allah,Efendimize vermiş olduğu  ahdi yerine getirmişti.

                    Bedir savaşının nedenleri nelerdir?
     
     İslamiyet'in Medine'de hızla yayılması ve Müslümanların Mekke-Şam ticaret yolunu kontrol altına almaları, Mekkelilerin dini ve ekonomik hayatını tehlikeye sokmuştur.
     Müslümanlar mallarını kullanamadıklarından sıkıntı çekiyor, çareyi ticaret kervanlarına saldırmakta buluyorlardı. Müslümanların, Mekke'de bıraktıkları malların karşılığını almak ve Mekkelileri ekonomik açıdan zayıflatmak ve sıkıntı çekmelerine sebep olacaktı.

                                   Bedir savaşı

Bedir Medine'nin 160 km güneybatısında kalan, Kızıldeniz'e 30 km uzaklıkta bulunan ve o dönemde Medine-Mekke yolunun Suriye kervan yoluyla birleştiği noktada kervanların ikmal yeri olarak hizmet görüyordu. Mekke ve Medine arasından geçen kervanlar buradan Suriye'ye kadar gitmekteydi. Buradaki halkta kervanlara verdikleri hizmetlerle geçiniyordu.


     Malları yağma edilen Müslümanlar, buna karşılık kervanlara saldırı düzenleyerek geçimlerini sağlıyorlardı. İçinde oldukça fazla ticari mal bulunan Ebu Süfyan yönetimindeki bir kervana yapılacak saldırıyı haber alan Kureyşliler savaş hazırlıklarına başladı.

     Ebu Süfyan ise kervanın yolunu değiştirdi. Müslümanlar Bedir yakınlarında,Hz Muhammed komutasında 305 kişiyle kervanı beklerken, Kureyşliler de 950 ile kişilik bir ordu hazırladı.Müşrik ordusu Ebu Cehil'in kumandasında Mekke'den yola çıktı.
    
    Bu arada  Ebu Süfyan Cuffe den bir haberci göndererek kervanın kurtulduğunu haber vererek ordunun geri dönmesini istedi. Buna rağmen kureyşliler hazırladıkları ordunun büyüklüğünü ve gücünü göstermek ve bir daha böyle bir durumla karşılaşmamak için Bedir'e doğru yola devam ettiler.

    Ordular karşılıklı geldiklerinde, Arap savaşlarının geleneği olan "Er dileme" için aralarında üçer kişi seçtiler. Yaptıkları üç karşılaşmayı da Müslümanlar kazandıktan sonra, savaş başladı. 
    Kureyşliler komutanları olan Ebu Cehil öldürüldükten sonra dağıldılar. Hz Ali bu savaşta önemli bir rol oynamıştır. Hz Muhammed'in bayraktarlığını yapıp, müşriklere ağır kayıplar verdirmiştir.

Geride 70 ölü ve bir o kadar da asker esir alındı. Müslümanlar,altısı muhacirlerden,sekizi de ensar dan olmak üzere toplam kaybı 14 kişiydi. Savaşı Müslümanlar kazanmıştı. Hz Muhammed esirlerin mali durumlarına göre fidye ödemelerini şart koşmuştur. 
    Bazı esirlerin karşılıksız olarak,okur yazar olanların ise on Müslüman'a okuma yazma öğretmeleri şartıyla serbest bırakılmasına karar verilmiştir.
Esirlerden sadece iki kişi idam edilmiştir. Bunlar Müslümanlara eziyet yapmış olanlardı. Savaşta öldürülenler arasında Ebu Süfyan'ın kayınpederi, oğlu ve kayınbiraderi de bulunuyordu.
Ebu Süfyan ve karısı bunun intikamını almak için yemin etmiştir. Müslümanlar esirlerin karşılığında Mekkelilerden yüklüce miktarda para aldı. Savaş alanında elde edilen ganimetlerle birlikte alınan paralarda Müslümanlar arasında eşit olarak paylaşıldı.


Bedir savaşının sonuçları nelerdir?

    1-Bu savaş Müslümanların her açıdan  büyük bir moral bulmalarına,bundan sonraki dönem için daha sıkı hazırlanmalarına vesile olmuştur

2- Bu zaferle Hz Muhammed'in ve Müslümanların  itibarı oldukça artmıştır.

3-Diğer Arap kabilelerini;doğrudan olmasa da Müslümanlarla iş birliği yapma eğilimine sürüklemiştir.

4-Medinelilerden putperest olanlarda, bu zaferle birlikte İslam'ı kabul etmeye başlamıştır.

5-Bedir savaşı sonunda;İslam savaş hukukunun temellerini atılmıştır.

6-Bedir savaşında yenilen Mekkelilerin Arabistan'da ki civar kabileler üzerindeki saygınlığı,itibarları ve yaptırım gücü oldukça zayıflamıştır.

7-Kureyşliler savaş sonrası yas içerisindeydiler.Bu yas (acı) onların intikam alma hırslarını arttırmış ve yeni planlar yapmaya başlamasına sebep olmuştur.

8-Medine'de bulunan Museviler Kureyşlilere yardım ettiklerinden, Müslümanlar ile aralarındaki anlaşma bozulmuştur. Bu yüzden Yahudi kabilesi Beni Kaynuka, Müslümanlar tarafından kuşatılmış ve göç etmeye zorlanmıştır.

9-Bedir savaşı sonrası Şam ticaret yollarının idaresi Müslümanların eline geçmiştir.

10-Bazı esirlerin karşılıksız olarak okur yazar olanların ise on Müslüman'a okuma yazma öğretmeleri şartıyla serbest bırakılmalarına karar verilmiştir.

11- Bedir Savaşının en önemli sonuçlarından biriside Uhud savaşına sebep olmasıdır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder