20 Haziran 2016 Pazartesi


                                                   MEDİNE DÖNEMİ

                                   (Hudeybiye anlaşmasından Resulullah (s.a.v)vefatına kadar)

hendek savaşı ile ilgili görsel sonucuHendek savaşından sonra Müslümanlar savunma pozisyonundan çıkıp hücuma geçmişlerdir. Resulullah'ın gördüğü bir rüya üzerine,Kabe'yi tavaf  etmek üzere 1400 kişi ile Umre seferine çıkmıştır. Ancak Mekke müşrikleri o güne kadar düşmanlara bile tanınan Kabe'de ibadet etme özgürlüğünü Resulullah (s.a.v) ve yanındaki Müslümanlara tanımamakta çok ısrar ettiler.Müslümanları Mekke'ye almayacaklarına dair kesin karar aldılar.

Resulullah (s.a.v) Umre yapmak için ısrar edince taraflar birbiriyle anlaşma yoluna gittiler ve Hudeybiye denilen mevkide Hudeybiye Anlaşması imzalandı.
Bu anlaşma zahiren içerdiği maddeler yüzünden Müslümanların aleyhinde gözükmesine rağmen kısa bir süre sonra Müslümanlara ne kadar faydasına olduğu ortaya çıktı.

hudeybiye mevkii ile ilgili görsel sonucu         Bu anlaşmaya göre;

   1- Taraflar birbiriyle 10 yıl boyunca savaşmayacaklar.

   2- Diğer kabilelerden isteyen Müslümanlarla ve isteyen de Mekke devleti ile müttefik olabilecekti.

   3- Mekke den kaçıp Medine'de Müslümanlara sığınan kişiler Müslüman olsalar bile Mekke devletine geri verilecekti.

     Hudeybiye anlaşması Müslümanların en büyük düşmanları olan Mekke devleti tarafından tanınmaları demekti.Yine Müslümanları Mekke devleti saldırılarından emin kılmış ve Müslümanlara Arabistan'daki diğer düşmanlarına yönelme imkanı vermiştir.Bu Çerçevede anlaşmadan kısa bir süre sonra Resulullah (s.a.v)Arabistan daki en büyük Yahudi tehlikesi olan Hayber'i kuşatma fırsatını yakalamış ve Hayber fethedilmiştir.

     Böylece Müslümanlar için Yahudi tehlikesi sona ermiştir.Yapılan diğer seriyye ve gazvelerle kısa bir sürede İslam Bütün Arabistan da yayılıp kabul edilmiştir. Resulullah (s.a.v)komşu devletlere İslam'a davet mektupları göndererek onları İslam'a davet etmiş ve böylece İslam tebliği Arabistan sınırlarını aşmıştır.

      Bu arada Mekke müşriklerine hudeybiye anlaşmasını ihlal etmesi Resulullah (s.a.v) Mekke'yi kuşatma fırsatı vermiş ve Mekke kan dökülmeden fethe edilmiştir. Resulullah (s.a.v)Huneyn'de hevazin ve sakif kabilelerinden oluşmuş 20 bin kişilik düşman ordusunu mağlup etmesiyle İslam'ın gücü ve otoritesi Arabistan'a tamamıyla yerleşti.

Bundan sonra Resulullah (s.a.v) o dönemin en büyük gücü olan Bizans İmparatorluğuna yöneldi ve hayatının son seferi olan Tebük seferini Bizans'sa karşı 30 bin kişilik ordusuyla yaptı. Böylece kendisinden sonra Müslümanların yöneleceği yeni hedefi de İran ve Bizans olarak tayin etti.

    Resulullah (s.a.v) 632 yılında veda haccıyla Müslümanlarla vedalaştı ve Medine'ye döndükten kısa bir süre sonra görevini yapmış ve üzerindeki tebliğ yükünü hakkıyla yerine getirmiş bir şekilde gönül rahatlığıyla en büyük dostu olan Allah (c.c)'a kavuşmuştur.


Hudeybiye Anlaşmasından sonra yapılan Seriye ve Gazveler:

1-Hayber gazvesi
2-Mute seriyesi
3-Zatus-selasil seriyesi
4-Sifful Bahr seriyesi
5-Umretu-l Kaza
6-Mekke fethi gazvesi
7-Huneyn gazvesi
8-Taif gazvesi
9-Tebuk gazvesi

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder