6 Haziran 2016 Pazartesi

KUTLU DOĞUM

                               KUTLU DOĞUM              

 Peygamberimiz Arap yarımadasının batısındaki Hicaz bölgesinde yer alan Mekke şehrinde dünyaya geldi.Genel kabul edilen kanaate göre Hz Peygamber fil vakasından 50-55 gün sonra Rebiülevvel ayında pazartesi günü sabaha doğru dünyaya gelmiştir. Hz Peygamberin doğum tarihi  20 Nisan 571 Pazartesi şeklinde belirlenmektedir.
Peygamber efendimizin annesi Amine ,amcası Vüheyb'in evinde doğum yaptı. Ebelik hizmetini  Şifa bint avf ve Fatıma bint Abdullah yerine getirmiş. Evin cariyesi Ümmü Eymen (Bereke) de yardımcı olmuştur.

     Amine kayınpederi Abdülmuttalib'e torununun dünyaya geldiğini müjdelemek için bir haberci gönderdi. Abdülmuttalib müjdeyi alır almaz hemen ayağa kalktı ve yanındakilerle birlikte gelinin yanına gitti; torununu gördü. Bu arada Amine hamileliği sırasında gördüğü rüyayı anlattı.
Rüyada kendisine önemli bir kişiye hamile olduğunu işaret edilerek doğacak çocuğa Muhammed veya Ahmet adını vermesi, Kıskanç bakış ve tavırlardan koruması için Allah'a sığınması söylenmişti.

     Doğumdan bir hafta sonra Abdülmüttalib akika kurbanı için deve ve koyun keserek torununun şerefine herkese ziyafet verdi. Abdülmüttaib'e neden Muhammed ismini tercih ettiği sorulunca şu cevabı verdi; ''Ona Muhammed adını verdim. İstedim ki gökte Allah ve yerde insanlar onu hayırla ansınlar, ondan övgüyle bahsetsinler.''
 

    İslam kaynaklarında Hz Muhammed 'in ana rahmine intikalinden doğumuna kadar geçen zaman diliminde bazı olağanüstü olaylar gerçekleşmiştir. Annesinin doğum sancısı çekmediği, yine Peygamberin sünnetli doğduğu, Ayrıca melekler tarafından yıkanmış ve sırtına iki omuzunun arasına Peygamberlik mührü vurulmuştu.


   Diğer rivayetler ise Sasani sarayının 14 burcunun yıkıldığı, Sava gölünün suyu çekildiği. Doğum gecesi Kabe deki putların yıkıldığı da rivayetler arasındadır.

Peygamber efendimizin doğumunu Süleyman Çelebi asıl ada Vesiletü'n necat olan meşhur mevlidinde edebi bir dille anlatır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder