23 Ekim 2017 Pazartesi

HUDEYBİYE ANTLAŞMASI

                      HUDEYBİYE ANTLAŞMASI

       Hicretin 6. YILI, Zilkâde ayının ilk günlerinde . 
                               (Milâdî 628 MART)

     Bu antlaşma,Mekke müşrikleriyle hudeybiye kuyusu civarında yapılmıştır. Hz Peygamber Efendimiz gördüğü rüyasında ,ashabıyla birlikte Mekke'ye giderek kabe'yi ziyaret etmişti.Bu rüya üzerine umreye gideceğini müjdeledi ve gitmek isteyenlerin hazırlanmasını istedi.
hudeybiye kuyusu ile ilgili görsel sonucu

Mekke müşriklerine savaş maksadıyla gelmediklerini göstermek için yanlarına kılıçtan başka bir silah almamalarını emretti.

 Hac ziyareti için Mekke'ye gidecek düşman toplulukları ile yolda karşı karşıya kalmamak için, ziyaretini Kabe ziyareti zamanından önce yapmaya karar vermişti. Yanlarına 70 tane deve alarak, umre ziyareti için ihrama girmişler, yolda herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamak için 20 kadar Müslümanı öncü olarak tayin etmiş ve önden göndermişlerdi.
Hudeybiye Antlaşması
Mekkeliler Peygamber Efendi'mizin Kabe'yi ziyaret için yola çıktığının haberini almış ve paniğe kapılmıştı. Müslümanları Kabe'ye almamak için kararlılardı. İçlerinden öncü seçerek 200 kadar kişiyi aracı olarak Peygamber Efendi'mize kendilerini Mekke'ye almayacaklarını bildirmek için göndermişlerdi. Ancak Peygamber Efendi'miz bu kararı aracıları sayesinde öğrenmiş Kabe'ye gidiş yolunu değiştirerek Hudeybiye'ye sağ salim ulaşmışlardı.

Bu arada bir elçi, Peygamber Efendi'mize Kureyş'lilerin Müslümanları Mekke'ye almayacağını ve savaş için hazırlık yaptıklarını bildirmişti. Fakat Peygamber'imizin amacı kesinlikle savaş yapmak değildi, Kabe'yi ziyaret etmekti

Kureyş'liler ile görüşebilmek için, Hz Osman'ı önden Mekke'ye göndermişti. Hz. Osman Kureyş'in ileri gelenleri ile görüşmüş, niyetlerinin savaş değil, sadece Kabe'yi ziyaret etmek olduğunu bildirmişti. Ancak Mekkeliler Bu isteği kabul etmeyerek Hz Osman'a istersen Kabe'yi sen ziyaret edebilirsin demişlerdi, Hz Osman bu teklifi kabul etmedi. Hz Osman'ın bu teklife karşı çıkması Mekkelileri öfkelendirdi, Mekkeliler Hz. Osman'ı takibe alarak Onun Mekke'den ayrılmasına izin vermemişti.

Hz Osman'ın geri dönmemesi Müslümanları telaşlandırdı ve öldürüleceğine dair söylentiler çıkmıştı. Peygamber Efendi'miz Her olasılığa karşı tedbirlerini almıştı. Müslüman kardeşlerinden Allah için yapacakları savaşta, canlarını feda etmekten kaçınmayacaklarına dair söz vermeleri için yanına çağırdı.
    Hudeybiye'de tüm Müslümanlar Peygamberimize Allah için sonuna kadar savaşacaklarına dair söz verdiler. Mekkeliler Müslümanların birbirine kenetlendiğini görünce Hz Osman'ı serbest bıraktı ve

Peygamber Efendi'mize barış yapmak için aracılar gönderdi.
Uzun bir tartışmadan sonra Hudeybiye Antlaşmasının şartları belirlendi: 

1-Müslümanların Kabe ziyaretinde yalnızca 3 gün kalabilecekler, yanlarında silah olarak sadece kılıç taşıyabileceklerdir.

2-Müslümanlar o yıl Kabe'ye ziyaret gerçekleştirmeden dönecek, gelecek yıl Mekke'ye gelip umre yapabileceklerdir.

3-Müslümanlar Kabe'yi ziyarete geldiğinde Kureyş'liler Mekke'de bulunmayacak ve Müslümanlarla karşılaşmayacaklardı. 

4-Mekkelilerden bir kişi Müslümanlar tarafına geçse ve Müslüman olsa bile Kureyş'lilere geri verilecek, ancak Müslümanlardan Kureyş'lilere sığınan olursa tekrar verilmeyecekti. 

5-Yapılan Hudeybiye Antlaşması 10 yıl geçerliliğini koruyacak ve bu 10 yıl içinde taraflar arasında kesinlikle savaş olmayacaktı.Bu iki tarafın müttefikleri içinde geçerlidir.

Hudeybiye Antlaşmasındaki bu şartlar Müslümanları oldukça üzmüştü. Çünkü her şey Müslümanların aleyhineydi. Fakat bu antlaşmanın Müslümanlar için faydalı olacağını Peygamber Efendi'miz biliyordu. Bu yüzden bütün şartları tereddütsüz kabullenmişti.

Hudeybiye'den dönüşte ''Fetih Süresi' 'inmişti. Alla hu Teala bu antlaşmanın yenilgi değil, kazanç olduğunu bildirmişti. Gerçekten de Hudeybiye Antlaşması Müslümanların Medine haricinde yayılmasını sağlayan bir başlangıç olmuştu. Mekkeliler Hudeybiye Antlaşmasına kadar Müslümanları ufak ve yok olmaya mahküm bir topluluk olarak görüyordu. 

Bu andlaşma daha önceki zaferlerden daha iyi netice verdi ve İslam'ın yayılışı hızlandı.Nitekim bundan sonraki 2 yıl içinde İslam'ı kabul eden müslümanların sayısı,antlaşmaya kadar geçen 19 yılda islama girenlerin sayısını aşmıştı.Hz. Peygamber bu antlaşmayla sağlanan barış ortamından yararlanarak komşu ülkelerin hükümdarlarına İslam'a davet mektupları gönderdi.
    Yaklaşık iki yıl sonra gerçekleştirilecek Mekke fethinin sebebi de,bu antlaşmanın kureyş tarafından bozulması oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder